Lemak labu bersama pucuk manis adalah lauk feveret Danish..old school betul tekak dia..hehehe..dia memang tekak melayu pure punya. Dia suka sayur lemak, kuih koci, kuih keria n a few old time dishes.
Semalam dia tengok resepi dalam majalah and request lemak labu. Kesian bila dia request banyak kali. So pagi2 hari minggu ke pasar cari labu dan pucuk manis. Dia sendiri pilih labu mana yang dia nak. Ikutkan jelah, dah dia yang nak makan..dia siap kejutkan atuk penjual labu yang tertidur..sian atuk penat jual labu..hehehe
So menu tengahari di hari minggu:
Sambal sotong petai + lemak labu pucuk manis + telur dadar + timun dan kacang botol sebagai ulam. Dah lama tak makan proper macam ni. Selalu redah kedai je untuk makan..sekali sekala macam ni best jugak.
Danish pun selera sangat dapat makan lemak labu. Bila tanya sedap ke, laju dia angguk. Betul2 sedap la kot..hihihi..kalau tak sedap tak kan licin nasi dia, siap meratah sayur je..ke dia lapar sangat??...:) bila tanya lagi, dia siap tunjuk two thumbs up..kembang hati mama...Dia siap order next weekend nak sayur yang sama. Aahai..tak kanlah dah gazzette lemak labu sayur rasmi hujung minggu kot?..hmmmm...
Moral of the story: Anak2 akan kata sedap untuk apa saja makanan yang mama sediakan. Itulah makanan terbaik dan paling sedap pada mereka walaupun mungkin rasanya sekadarnya sahaja. Kasih sayang yang menjadikan makanan itu sedap sebenarnya. Menu yang sama ada di mana2 kedai tapi tak sama dengan masakan mama sebab tiada rasa 'kasing sayang' yang ikhlas dalam masakan itu. Tanyalah mana anak2 sekalipun apa makanan yang paling sedap pada mereka, jawapannya pasti makana yang mama mereka masak!.
2 comments:
Betul...masakan emak adalah yang paling sedap! Tidak boleh dinafikan. Teruskan memasak...
salam Isriah: umur da bnyk baru nk cuba2 memasak..:)
Post a Comment