A Gift from Allah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Thursday, April 2, 2015

Bila Resah

Danish menangis susah hati bila salah sebuah buku teksnya tiada dalam rak buku. Dia berpusar satu bilik mencari-cari buku tersebut. Dah macam kucing nak beranak saya tengok dia. 

Minggu lepas buku tersebut ada (kelas tu seminggu sekali je). Maknanya ada kemungkinan kawan-kawan terbawa balik atau dia tertinggal di sekolah. Saya minta dia bertanya pada kawan-kawan di sekolah nanti kalau2 ada yang terambil bukunya.

Cadangan saya tidak membantu untuk dia merasa tenteram. Sekejap-sekejap airmata dia mengalir. Rasa takut pada guru membuatkan dia resah sepanjang malam. Saya pernah melalui pengalaman begitu dan saya tahu apa yang dia rasa. Sekadar berjenaka mengurangkan stress, saya katakan padanya.."Adik hebat sebab dah nangis lama2 pun air mata banyak lagi..tak kering2". Dia sekadar senyum senget - tanda tak puas hati.

Keesokkan paginya dia kata dia mimpi ustaz tersebut! Wah..betul2 takut ni..:)

Sementara menunggu van sampai..dia tak henti2 berdoa supaya Allah bantu dan selamatkan dia..walaupun  ianya permintaan saat terdesak, sekurang-kurangnya dia tahu kepada siapa dia harus bergantung harap dan memohon pertolongan.

Anyway..it is a good lesson for him to always take a good care of his belongings. An experience that he will remember for life..


Doa yang Danish baca mohon Allah bantu dia

No comments: